Färre nyproducerade smålägenheter

Svensk Nyproduktions kvartalsrapport över nyproducerade bostäder avslöjar att antalet nyproducerade ettor i Stockholms län är på fortsatt nedgång.

– Att de nya smålägenheterna blivit färre i några år kan bero på flera saker, säger Daniel Frimark, analysansvarig på Svensk Nyproduktion.

 

Enligt kvartalsrapporten som Svensk Nyproduktion nyligen släppt är endast 13 procent av de nyproducerande bostäderna ettor, en siffra som låg på 22 procent 2019 och 17 procent 2020.

– Ettor är den bostadsstorlek som minskat mest till andelen i Stockholms län om vi tittar bakåt. På flera håll hör vi att ettor säljer i en lägre takt än tidigare och att försäljningen av dessa också tar längre tid, säger Daniel Frimark, analysansvarig på Svensk Nyproduktion.

Att det säljstartas allt färre ettor kan bero på flera saker, till exempel att marknaden är något ”mättad” till följd av den höga andel ettor som säljstartade under 2016 och 2017. Detta innebar att det redan fanns en hel del enrummare ute på marknaden samtidigt som det också började fyllas på med nytt.

– På analysavdelningen har vi också spekulerat i att den minskade nivån av smålägenheter kan bero på att den primära målgruppen för dessa är de som blev värst drabbade av både covid-19-pandemin och perioden när bankerna drog åt på bolånandet. Att finansiera ett bostadsköp är nu svårare för ensamstående, yngre och människor med serviceyrken, till exempel restaurang och hotell, säger Daniel Frimark.

I samband med Corona har vi sett att andra grupper av människor har vistats mer i hemmet än vanligt och då insett att de vill ha mer yta. Ser man till fördelningen av bostädernas storlekar är det fortsatt tvåor, följt av treor, som står för den största andelen. Andelen säljstartade nyproducerade fyror, som under årets inledning var ovanligt hög, har minskat något under årets gång och så är fallet även för andelen säljstartade småhus relativt till säljstartade lägenheter.

Snittpriset för nyproducerade bostäder är på uppgång igen

 

Svensk Nyproduktions analys över nyproducerade bostäder för augusti är nu släppt. Under månaden vände kvadratmeterpriset på nyproducerade bostäder i Stockholms län för att nu vara på uppgång för första gången i år. En tydlig observation är också antal säljstartade ägandelägenheter fortsätter att öka.

 

Sommarmånaderna är, av naturliga skäl, ofta en lugnare tid för nyproduktionsmarkanden och i år var inget undantag. Under augusti månad säljstartade 11 nyproducerade projekt med totalt 277 bostäder i Stockholms län, vilket ligger i linje med föregående år.

– Nu märker vi att hösten är på intåg, då blir säljstarterna direkt fler. Det är som det brukar vara. Vad som sticker ut är att snittpriset per kvadratmeter för nyproduktion, som toppade i januari och varit på nedgång sedan dess, började öka igen i augusti, berättar Lars Björkstrand, vd för Svensk Nyproduktion.

Trenden med ett ökat antal säljstartade bostäder håller i sig och hittills har 4 446 bostäder säljstartat i år i Stockholms län, motsvarande 3 603 säljstartade bostäder förra året vid samma tid.

– Det är väldigt positivt att det ligger så mycket i tiden med nyproducerande bostäder. Det ligger också helt i linje med den goda försäljning som vi såg under årets inledning. En annan trend som vi kan se är att antalet säljstartade ägandelägenheter redan överstiger förra årets total med hela femtio stycken, säger Lars Björkstrand.

Fotograf: Pax Engström