Inledningsvis börjar 2024 med mer hopp, Riksbankens besked om oförändrad ränta kom inte helt oanat, men tacksamt, indikationer om potentiella sänkningar pratades det också om inom en nåbar framtid. Dock ser vi fortsatt att branschen i helhet har en del utmaningar även inför detta år, i synnerhet med den varselvåg som skakat branschen. Men trots detta ser vi signaler ute på marknaden och bland våra kunder som är mer positiva nu, än de vi märkt av under sista kvartalet 2023.

För att stanna kvar en kort stund och återblicka till just 2023 vill vi dela med oss av en kort sammanställning av det gångna året. Vi på Svensk Nyproduktion Stockholm har delgett vår expertis och förmedlat 299 säljstartade bostäder, varav hela 127 av dessa sålts. För att sätta det i procent motsvarar det 42 %. Detta är vi i branschen stolta över, med ett år som för oss alla haft flertalet motgångar att ta sig genom, men skam den som ger sig!

Visningsdeltagare har under slutet på 2023 också varit något vi önskat oss mer av, och året startar med januari som vårt nuvarande facit, där vi äntligen ser fler besökare på visningarna, något som också bygger vidare på tanken om att bostadsbehovet fortfarande finns där ute.

Kunderna vi möter är väl förberedda, många har sitt eget boende ute till försäljning redan eller är ett knapptryck bort från att puttas ut på bostadsmarknaden.

Som vi ser finns det i dagsläget flertalet nyproducerade projekt som är i sluttampen av sin byggnation eller redan inflyttningsklara men ännu inte slutsålda. I en del av dessa projekt möts vi av ändringar gällande ägandeformerna, några blir hyresrätter och andra ägarlägenheter till exempel. Att kunna svänga om och anpassa sig till marknaden har blivit en stor förutsättning för att klara sig detta gångna år. Men fortsatt förlängd säljtakt och längre ledtider syns på många håll som en gemensam nämnare, både i det som snart är klart och det som har ett par år kvar. Något som däremot känns av är att bostäder som planeras och säljstartas i områden där det inte varit alltför hög nybyggnation de senaste åren har en hyfsat god aktivitet. Där finns behovet sammanslaget med en känsla av att våga satsa på nyproduktion i ett redan etablerat område, både som köpare- och bostadsutvecklare.

Slutligen tar vi till oss Riksbankens räntebesked som belyser oss med ljusglimtar i och med den avstannade räntan i omgång två. Sakta men säkert är en väg vi gärna vandrar, och med tacksamhet får vi tids nog lämna toppen av ränteberget bakom oss. ”

 

 

Lars BjörkstrandDaniel Frimark

Kontakt
Analysansvarig Daniel Frimark (daniel.frimark@svensknyproduktion.se)
VD Lars Björkstrand (lars@svensknyproduktion.se)